Aké kotlíky na guláš sú najlepšie, ich porovnanie a je lepší s trojnožkou či kotlinou?

Aké kotlíky na guláš sú najlepšie, ich porovnanie a je lepší s trojnožkou či kotlinou?

Guláš je jedno z tých jedál, ktoré sa pripravujú s vášňou a tradíciou. Jeho bohatá chuť a vôňa z neho robia jedno z najobľúbenejších jedál na Slovensku a získalo si srdcia gurmánov aj na celom svete. Aby ste však pripravili dokonalý tradičný guláš z bravčoviny, hovädziny alebo diviny, potrebujete niečo viac ako len kvalitné suroviny a základný recept. Potrebujete ten správny kotlík na guláš. Výber správneho kotlíka na guláš môže ovplyvniť konečný výsledok, pohodlie pri varení a celkový zážitok.

Ako vybrať kotlík na guláš? Ktorý kotlík na guláš je najlepší?

Ako vybrať správny typ, materiál a veľkosť kotlíka na guláš? Na akú výbavu sa zamerať? Pri výbere správneho kotlíka na guláš je však dôležité zvážiť rôzne druhy materiálov, z ktorých sú tieto kotlíky vyrobené. Najskôr sa v tomto článku pozrieme na štyri hlavné druhy kotlíkov na guláš - smaltované, nerezové, liatinové a medené - a porovnáme ich výhody a nevýhody. Kotlíky

Základné rozdelenie kotlíkov, kotlín a trojnožiek

  • Servírovací nerezový kotlíkServírovací nerezový kotlík
  • Servírovací smaltovaný kotlíkServírovací smaltovaný kotlík
  • Smaltovaný kotlíkSmaltovaný kotlík
  • Liatinový kotlíkLiatinový kotlík
  • Poľovnícky lovecký kotlíkPoľovnícky lovecký kotlík
  • Smaltovaný kotlík na ryby – halászléSmaltovaný kotlík na ryby – halászlé
  • Medený kotlíkMedený kotlík
  • Železná kotlinaŽelezná kotlina
  • Trojnožka s retiazkouTrojnožka s retiazkou
  • Trojnožka s navijákomTrojnožka s navijákom
  • Ohnisko s chráničom plameňaOhnisko s chráničom plameňa
  • Servírovací nerezový kotlík so stojanomServírovací nerezový kotlík so stojanom
  • Servírovací smaltovaný kotlík so stojanomServírovací smaltovaný kotlík so stojanom
  • Nerezový kotlíkNerezový kotlík
  • Liatinový smaltovaný kotlíkLiatinový smaltovaný kotlík
  • Zabíjačkový smaltovaný kotolZabíjačkový smaltovaný kotol
  • Nerezový kotlík na ryby – halászléNerezový kotlík na ryby – halászlé
  • Zabíjačková kotlinaZabíjačková kotlina
  • Nerezová kotlinaNerezová kotlina
  • Teleskopická trojnožkaTeleskopická trojnožka
  • OhniskoOhnisko

Spoločné vlastnosti pre smaltovaný, nerezový, liatinový a medený kotlík

Spoločnou a výbornou vlastnosťou je, že materiály z ktorých sú kotlíky z našej ponuky neabsorbujú pachy ani chute, čo znamená, že guláš v kotlíku bude mať jedinečnú chuť bez príchute predchádzajúcich jedál. Sú vhodné pre všetky druhy ohňa – či už ide o otvorený oheň s použitím s trojnožkou na kotlík, uzavretý oheň v kotline alebo kovovým ohniskom – chráničom plameňa, či s plynovým horákom alebo varičom.

Smaltovaný kotlík

Smaltované kotlíky na guláš sú vyrobené z kovového materiálu, ako je oceľ alebo liatina, ktorý je potiahnutý smaltom. Smalt je sklenený povlak, ktorý chráni kov pred koróziou je odolný voči poškriabaniu. Vďaka tomu sú smaltované kotlíky trvanlivé a odolné voči opotrebovaniu. Majú vynikajúcu tepelnú vodivosť, čo znamená, že sa teplo rovnomerne rozkladá po celej ploche kotlíka. To pomáha zabrániť prihoreniu alebo nerovnomernému ohrevu, ktorý by mohol ovplyvniť chuť gulášu. Nevýhodou smaltu je, že nie sú odolné voči nárazom, kedy môže dôjsť k odlúpnutiu povrchovej úpravy a zníženiu životnosti kotlíka.

Jednou z ďalších výhod smaltovaných kotlíkov je ich jednoduchá údržba a čistenie. Po použití sa dajú ľahko umyť a čistiť. Povrch smaltovaných kotlíkov odoláva prichytávaniu sa jedla, čo uľahčuje odstránenie zvyškov a zachovávanie čistoty kotlíka. Na čistenie nikdy nepoužívajte drôtenku.

Okrem ich praktických vlastností majú smaltované kotlíky aj klasický a rustikálny vzhľad, ktorý im dodáva tradičný charakter. Smaltovaný kotlík je dostupný v rôznych veľkostiach od servírovacieho kotlíka v objeme 0,8 L, malé kotlíky v objeme 3-6 L, rodinný kotlík v objeme 8 L, 10 L, 11 L, 13 L, 14 L, 15 L, 20 L, 22 L, 25 L, 30 L, 40 L a tiež sú v ponuke kotlíky pre veľké rodinné akcie, pohostinstvá, reštaurácie, obce, chaty a samozrejme kotlíky na zabíjačku v objeme 40 L, 50L, 60L, 70 L, 80 L a 100 L.

Smaltované kotlíky na guláš sú lacné a zároveň klasickou a osvedčenou voľbou pre výborný guláš. Ich trvanlivosť, výborná tepelná vodivosť a jednoduchá údržba robia z týchto kotlíkov výborného partnera pre všetkých milovníkov tohto tradičného jedla. Smaltovaný kotlík je vďaka rôznym veľkostiam najuniverzálnejší, viete ho zakúpiť s trojnožkou, s kotlinou, s kovovým ohniskom a tiež sú v ponuke s rovným dnom ako kotlíky na ryby – halászlé. Ak hľadáte spoľahlivý a tradičný spôsob, ako pripraviť autentický guláš, smaltovaný kotlík je investíciou, ktorá sa určite vyplatí. Výsledok vás rozhodne poteší a vaši hostia budú nadšení!

Smaltované kotlíky

Nerezový kotlík

Nerezové kotlíky na guláš sú moderné a elegantné, odolné voči korózii, škrabancom, vyznačujú sa vysokou trvanlivosťou, čo zabezpečuje dlhú životnosť týchto kotlíkov. Tento fakt zaručuje, že kotlíky znesú aj náročnejšie zaobchádzanie, ľahké pády či časté prenášanie. Vďaka tomu budú dlho v perfektnom stave, aj keď s nimi manipuluje nejeden veselý chatár či sused, ktorému ste ho požičali. Keď sa kotlík jemne poškodí pádom, tak vznikne len estetická chyba, ktorá neskráti jeho životnosť. Taktiež majú vynikajúcu tepelnú vodivosť, čo znamená, že sa teplo rovnomerne rozkladá po celej ploche kotlíka. Nerezový kotlík ma nevýhody v tom, že je náchylnejší na prihorenie a vyžaduje pri začiatku varenia väčšiu pozornosť pri miešaní.

Antikorový kotlík sa ľahko udržiava a jednoducho čistí. Oproti smaltovaným kotlíkom odporúčame kotlík odmočiť a až následne ho umyť. Nemusíte sa obávať o poškriabanie povrchu pri čistení, znesie aj tekuté prášky na čistenie, či jemnú drôtenku.

Nerezové kotlíky pri vysokých teplotách môžu zmeniť farbu, čo je prirodzená vlastnosť tohto materiálu.

Nerezové kotlíky na guláš sú modernou alternatívou k tradičným materiálom, ako je smalt alebo liatina. Taktiež sú dostupné v rôznych veľkostiach od servírovacích v objeme 0,8 L, turistický kotlík v objeme 3-6 L, až po rodinné v objeme 8 L, 10 L, 13 L, 14 L, 15 L, 20 L, 22 L, 25 L, 30 L.

Nerezový kotlík ponúkame v štandardnom prevedení v hrúbke 1 mm, ale odporúčame aj verziu Premium Zosilnený nerezový kotlík na guláš v hrúbke viac ako 1,2 mm. Všetky nerezové kotlíky nájdete u nás v ponuke tiež s trojnožkou, s kotlinou, s kovovým ohniskom a tiež sú v ponuke s rovným dnom ako kotlíky na ryby – halászlé. S nerezovými kotlíkmi budete mať istotu v odolnosti a váš guláš bude chutiť skvele.

Nerezové kotlíky

Liatinový kotlík

Liatinový kotlík na guláš hľadajú mnohí špičkový kuchári pre jeho spoľahlivosť, tradíciu a výnimočnú chuť. Liatinové kotlíky na guláš majú bohatú históriu a výborné vlastnosti, ktoré ich robia obľúbenou voľbou pre tých, ktorí oceňujú tradičné metódy prípravy. Sú ťažšie a robustné a ich úžasné vlastnosti dávajú jedlu autentickú chuť a vôňu, ktorá sa nedá dosiahnuť inými materiálmi. Tento materiál je prirodzene nelepivý, odolný voči škrabancom a veľmi trvácny. Dlhšie sa nahrieva, výborne v sebe akumuluje teplo a rovnomerne ho vedie celým povrchom. To znamená, že guláš sa začne variť pomaly a rovnomerne, čo je kľúčom k dosiahnutiu dokonalej chuti. Liatinové kotlíky môžu slúžiť mnoho rokov a stať sa rodinným dedičstvom pre celé generácie. S pravidelnou údržbou prežije stáročia.

Nevýhody liatinového kotlíka na guláš sú vyššia obstarávacia cena, menšia odolnosť voči teplotným šokom a nebezpečenstvo prasknutia pri páde.

Liatinové kotlíky vyžadujú starostlivú údržbu, aby si zachovali svoje výborné vlastnosti. Pred prvým použitím je potrebné kotlík jemne vypáliť a po každom použití by sa mal kotlík dôkladne očistiť a osušiť. Následne sa odporúča celý natrieť olejom, aby sa zabránilo korózii. Táto údržba pomáha chrániť povrch a predlžuje životnosť kotlíka. Ak by vám aj liatinový riad zhrdzavel tak nezúfajte, stačí ho poumývať saponátom, znovu vypáliť a celý natrieť zľahka olejom – bude ako nový. Liatinový riad bez povrchovej úpravy odporúčame natrieť jemnou vrstvou oleja aspoň 1x do roka, aj keď sa nepoužíva.

Liatinový kotlík vám ponúkneme v rôznych veľkostiach aj s liatinovou pokrievkou. Kotlík je vhodný na zavesenie na trojnožku nad oheň, umiestnenie na kovové ohnisko s chráničom plameňa a taktiež v našej ponuke nájdete aj poľovnícky lovecký kotlík z liatiny, ktorý je špeciálny kotlík v ktorom sa jedlo skôr dusí. Dostupný je v objemoch 5 L, 6 L, 7 L, 10 L, 11 L, 13 L, 16 L, 22 L. V ponuke je aj exkluzívny liatinový kotlík so smaltovaným povrchom.

Ak túžite po autentickom chuťovom zážitku a tradičnom prístupe k vareniu, liatinový kotlík je skvelou voľbou, ktorá vám bude slúžiť mnoho rokov a prinesie vám radosť z prípravy jedla.

Liatinové kotlíky

Medený kotlík

Medené kotlíky na guláš boli obľúbené v minulosti. Vďaka svojej odolnosti a trvanlivosti sa stali neoceniteľnými. Vyznačuje sa jedinečným vzhľadom, vynikajúco vedie teplo a umožňuje veľmi rýchle varenie. Samotná meď na varenie a servírovanie je nebezpečná, pretože pri varení vypúšťa do jedla jedovaté látky, ktoré majú neblahý účinok pre náš organizmus. O tomto sa dlho nevedelo a preto sa v minulosti bežne takýto riad používal, čo viedlo k závažným ochoreniam. V súčasnosti sa na vnútornú povrchovú stranu nanáša vrstva cínu alebo nerezovej ocele, aby jedlo nemalo priamy styk s meďou. Aj keď sú tieto kotlíky skvelé na varenie, ich veľká nevýhoda je náročnejšie čistenie a údržba. Po varení gulášu je potrebné kotlík čo najskôr dobre očistiť, aby sa zachoval v dobrom stave. To však môže byť veľkou výzvou na veselých záhradných oslavách, keďže nie vždy nájdete dobrovoľníka na tento účel. Aby ste si medený kotlík pri varení nepoškodili, jedlo v ňom miešajte výlučne s dreveným alebo nylónovým náradím. Medené kotlíky nie sú lacné a na trhu je veľmi obmedzená ponuka.

Kotlíkové sady na guláš

Kotlíky a kotliny nám spoločne s trojnožkou, pokrievkou, naberačkou a varechou tvoria základné kotlíkové sady. Kotlíková súprava na guláš sa môže rozdeliť do niekoľkých skupín. V článku si povieme výhody a nevýhody jednotlivých súprav, aké prvky by mala dobrá sada obsahovať a za aký čas dokážeme s danou sadou guláš uvariť. Zameriame sa tiež na ich údržbu, cenu a určenie. Aby sme vám pomohli v rozhodovaní pri kúpe kotlíkovej sady, začneme od tých najobľúbenejších.

Kotlíkový set s kotlinou

V najobľúbenejšej zostave na guláš sa nachádza kotlík a kotlina, pokrievka, naberačka a varecha. Takáto kotlíková súprava je ideálna na domáce použitie, na chatu, záhradku alebo do prevádzky. Je náročnejšia na skladovanie a prevoz, pretože sa dá iba čiastočne zložiť, ale varenie v nej je najjednoduchšie. Môžete ju umiestniť aj na terase, záhrade alebo na hociktorom mieste, kde nie je dovolené manipulovať s otvoreným ohňom. Má vynikajúcu stabilitu a kúriť v nej môžete drevom, briketami alebo aj plynovými horákmi. Vďaka svojej uzavretej konštrukcii sa vyznačuje nízkou spotrebou dreva, popol sa zachytáva priamo v popolníku a jej údržba je jednoduchá. Dym je odvádzaný priamo cez dymovod. Vhodná je do každého počasia, pretože plameň je chránený celým telom kotliny. Kotlíkové sady ponúkame v rôznych veľkostiach od 6 L až po 100 L. Najobľúbenejšia kotlíková sada je v objeme 10L, 16 L, 22 L, 25 L a 30 L. Pokiaľ potrebujete väčšiu sadu, tak vám radi ponúkneme kotlíkovú súpravu v objeme 40 L, 50 L alebo kľudne aj 100 L. Všetky tieto súpravy sú vhodné na veľké rodinné oslavy, pre obce, chaty, reštaurácie a takáto sada výborne slúži aj ako zabíjačkový kotol.

Čas varenia gulášu v sade s kotlinou je približne 1,5 – 2,5 hodiny, v závislosti od množstva a druhu mäsa. Vďaka kužeľovitému tvaru kotlíka je teplo z ohňa v kotline rovnomerne rozložené po celom kotlíku, čo výrazne skracuje čas varenia oproti vareniu na otvorenom ohni.

Sady na guláš ponúkame s dvomi druhmi kotlín, so železnou alebo nerezovou. Naše kotliny sú vyrobené z 1 mm hrubého plechu, čo zabezpečuje ich dlhú životnosť, jednoduchú manipuláciu a tvarovú stálosť. Takmer v každej základnej sade je všetko potrebné, okrem kotliny a kotlíka sada obsahuje aj pokrievku, naberačku a dostatočne dlhú varechu.

Železná kotlina na guláš – jej výhodynižšia cena a dostupnosť v rôznych rozmeroch, pre kotlíky od 6 L až po 100 L. Za jej hlavnú nevýhodu považujeme nutnosť ošetrovania, aspoň 1x za rok odporúčame natrieť ohňu-vzdornou farbou, čím predídete korózii a predĺžite jej životnosť.

Nerezová kotlina na guláš – jej hlavnou výhodou je moderný a atraktívny vzhľad, odolnosť voči korózii, dlhá životnosť a nepotrebuje žiadnu dodatočnú údržbu. Nerezové s kotlinou tvoria najlepšiu sadu na guláš na trhu. Nevýhodou je vyššia cena a obmedzený počet rozmerov. Sady na guláš s nerezovou kotlinou ponúkame v objemoch 6 L, 8 L, 10 l, 13 L, 14 L, 15 L, 20 L, 22 L.

Ku každej kotline s odnímateľnými nohami je možné zakúpiť aj náhradné predĺžené nohy, čim si zvýšite komfort pri varení.

Súpravy s kotlinou

Kotlíková sada na guláš s trojnožkou

Kotlík s trojnožkou a smaltovaným alebo nerezovým kotlíkom je najtradičnejšia zostava na varenie gulášu. Ide o najlacnejšie kotlíkové sady, ktoré sú jednoduché a veľmi praktické riešenie. Základ tvorí trojnožka s retiazkou, na ktorú sa do potrebnej výšky na hák zavesí kotlík nad otvorený oheň, pahrebu, prenosné ohnisko alebo plynový horák. Trojnožky na kotlík sú vyrobené z točenej ocele, ktorá bráni šíreniu tepla a predchádza náhodným popáleniam. Trojnožka sa veľmi jednoducho rozkladá, môže byť pevná alebo teleskopická – rozkladacia. Pre väčšie objemy kotlíkov odporúčame sady s trojnožkou a navijakom, ktorý jednoduchým spôsobom reguluje vzdialenosť od plameňa. Takéto súpravy ponúkame od 3 L, ktoré sú ideálne na turistiku, kempovanie alebo ku karavánu. Maximálnu veľkosť kotlíka s trojnožkou ponúkame vo veľkosti 50 L.

Hlavnou výhodou je, že takáto súprava kotlík a trojnožka sa veľmi jednoducho skladuje, prenáša v aute a priláka aj jej cena. Trojnožka si nevyžaduje takmer žiadnu údržbu. Nevýhodou je dlhší čas varenia, približne o hodinu viac ako v kotlíku s kotlinou a pri miešaní je potreba trošku šikovnosti, pretože kotlík sa hojdá do strán. Netreba sa toho báť, časom dostanete do rúk tie správne ťahy.

Samostatnou kategóriou sú kotlíky s trojnožkou na ryby – halászlé. Mnoho ľudí ich pozná aj pod názvom rybí kotlík Baja. Odlišuje sa širokým dnom a ucho na zavesenie býva z ocele. Samostatne sa dá položiť, pretože jeho dno je rovnejšie.

Súpravy s trojnožkou

Obľúbené sú aj tieto rozšírené sady s kotlinou

Náš tip: kotlíková sada s kotlinou a platňou na grilovanie je perfektným a veľmi praktickým riešením pre milovníkov kvalitného grilovaného mäska, grilovaných klobás alebo pravej cigánskej akú poznáte z tradičného jarmoku. Namiesto kotlíka sa na kotlinu umiestni grilovacia platňa, ktorú si môžete vybrať buď oceľovú alebo liatinovú. Oceľové majú obvykle vypuklý tvar a výborne sa na nich dá aj smažiť alebo fritovať. Oba druhy platni majú aj nožičky a dajú sa teda samostatne používať aj na otvorenom ohni či pahrebe.

Kotlíková sada s kotlinou a paella panvicou – túto sadu ocenia nie len ozajstný gurmáni, ale aj tí ktorých láka vyskúšať niečo nové. Paella panvicu je možné použiť na prípravu tohto tradičného pokrmu alebo aj na bežné grilovanie, opekanie či varenie v prírode. Dokážete na nej pripraviť rôzne druhy pokrmu súčasne a fantázii sa medze nekladú. Pealla panvica sa dodáva smaltovaná alebo tradičná oceľová.

Kotlíková sada s plynovým horákom alebo varičom. Nechce sa vám alebo nemôžete kúriť drevom? Zakúpte si ku kotline plynový varič alebo plynový horák pod kotol s reguláciou plameňa, prípadne si vyberte niektorú z našich súprav a doprajte si vyšší komfort pri varení. Stála a vysoká teplota urýchli varenie a umožní vám variť aj tam, kde to tradičným spôsobom nie je možné. Odporúčame ich aj ku kotlíkom na zabíjačku, do gastronomických prevádzok alebo obciam.

Kotlíková sada s ohniskom – chráničom plameňa

Kotlíková sada s kovovým ohniskom, ktoré slúži zároveň aj ako stojan na kotlík a chránič plameňa je vhodný najmä pre liatinové kotlíky. Proces varenia prebieha na pahrebe alebo miernom plameni. Vynikajúco sa v takejto sade pripravuje divina alebo dusia väčšie kusy mäsa. Cenovo sú drahšie ako kotlíkové sady s trojnožkou, pretože väčšinou obsahujú liatinový kotlík. Údržba kovového ohniska je obdobná ako pri železnej kotline, odporúčame ho aspoň raz do roka natrieť farbou odolnou voči vysokým teplotám.

Servírovacie kotlíkové súpravy

Mini kotlíky v ktorých priamo podávame guláš voláme servírovacie kotlíky. Sú to lacné kotlíky, veľmi estetické a praktické na používanie. V ponuke máme sady servírovacích kotlíkov v počte 4 – 16ks, v smaltovanom alebo nerezovom prevedení. Smaltované si môžete vybrať v niekoľkých farbách a ku každému kotlíku sa dá doplniť aj stojan alebo stojan na kotlík s ohrevom a naberačkou. Ideálne sú aj pre milovníkov pikantných zmesi, ktoré sa častokrát zarábajú dodatočne a každý so môže pridať štipľavé podľa svojej chuti. Odporúčame ich aj ako nerozbitné taniere na domáce guláš párty, taktiež do reštaurácii, pohostinstiev alebo aj ako dekoráciu na chalupu. Servírovacie kotlíky sú vhodné do umývačky riadu.

Servírovacie kotlíkové súpravy

Aký veľký kotlík na guláš si vybrať?

Ako vybrať kotlík na guláš podľa objemu? Ktorý kotlík je podľa rozmeru je ten správny? Takéto otázky si položí každý z nás pri jeho kúpe. Najdôležitejšie je určiť na aké príležitosti chcem kotlík používať. Guláš sa obvykle varí pre celú rodinu alebo na priateľské posedenie, teda vždy pôjde o väčšie množstvo.

Kotlíkový guláš nám nahrádza polievku a zároveň tvorí aj hlavné jedlo, preto priemerná porcia na jedného človeka je približne 500 ml gulášu. Pol litra gulášu zvládne zjesť bežný jedák a tí zdatnejší si naložia aj dva krát, čo býva vlastne pochvala pre kuchára.

Pre koľko osôb plánujeme guláš navariť?

  • Počet porcii 0,5 L vynásobte počtom hostí, pre ktorých plánujete guláš variť. Potom k tomu prirátajte rezervu pre náhodných hostí, ktorých priláka vôňa a nezabúdajte, že gulášpárty máva aj neskoršie druhé kolo.

Môžem kotlík naplniť až po okraj?

  • Kotlík nikdy nenapĺňajte až po samotný okraj, bránilo by vám to v pohodlnom miešaní a bude sa nebezpečne prelievať. Guláš sa pri varení odparuje a tým sa prirodzene aj zmenšuje objem hotového produktu. Pri 6-8 L kotlíkoch odrátajte približne 1 L, pri 10-15 L kotlíkoch odrátajte 1,5 L, pri 16-22 L odrátajte 2 L a pri 25-40 L kotlíkoch odrátajte približne 3 L rezervu z objemu.

Pokiaľ ste nezjedli všetok guláš naraz, odporúčame ho čo najprudšie schladiť preložením do inej nádoby alebo v studenom vodnom kúpeli. Guláš odstavený z ohniska nikdy úplne nezakrývajte, aby nedošlo k jeho skazeniu. Veď čo zostane, tak máte na „zajtra“ alebo potešíte návštevu dobrou výslužkou.

Tip: vždy berte do úvahy rezervu, pretože 10 litrov v 20 litrovom kotlíku uvaríte, ale 15 litrov v 8 litrovom kotlíku nie. Zároveň variť 10 litrov gulášu v 30 litrovom kotlíku je veľmi nepraktické, voda sa príliš rýchlo odparuje a guláš ľahko prihorí.

Najpredávanejší kotlík, teda najlepší kotlík na guláš pre rodinu je v objeme 13 L, 16 L, 22 L, 25 L a 30 L.

Najpredávanejší kotlík, teda najlepší kotlík na guláš pre kemping a záhradky je v objeme 10 L.

Najpredávanejší kotlík, teda najlepší kotlík na guláš pre obce, pohostinstvá, reštaurácie, občianske združenia a krčmy je v objeme 50 L a 60 L.

Kotlíkové príslušenstvo – praktická výbava ku kotlíku

Pri varení gulášu v kotlíku sa nezaobídete bez základného príslušenstva. Niektoré pomôcky možno máte doma, ale treba zvážiť či toto príslušenstvo bude vyhovovať. Bez čoho sa naozaj nezaobídete?

  • Varecha na guláš – dostatočne dlhá varecha s pevnou rúčkou, s ktorou dokážete miešať aj zospodu bez rizika popálenia. Pre kotlíky do 30 litrov doporučujeme varechu o dĺžke od 50 cm. Pre kotlíky a kotle od 50 do 100 litrov odporúčame varechu v dĺžke 90 – 100 cm. Takúto varechu dávame zadarmo takmer ku každej kotlíkovej sade v našej ponuke.
  • Pokrievka – pokrievka na kotlík urýchľuje varenie, zabraňuje nadmernému vyparovaniu a skracuje celkovú dobu varenia. Mnohí kuchári však pokrievku pri varení gulášu v kotlíku nepoužívajú, pretože „odymený“ guláš ma lepšiu chuť. Kotlíky majú hore pripevnenú rukoväť, nemajú okraj ako hrnce a preto pokrievka ku kotlíku býva obvykle menšia, aby zapadla približne 2 – 4 cm pod okraj kotlíka. V ponuke je smaltovaná pokrievka ku kotlíku alebo nerezová pokrievka ku kotlíku. Výhoda nerezovej je, že nie je náchylná na poškodenie pri páde. Horúci guláš nikdy celkom nezakrývajte, aby sa nepokazil.
  • Naberačka – naberačka na kotlíkový guláš býva objemnejšia, má spevnenú a dlhú rukoväť, vďaka čomu s ňou môžete guláš dôkladne premiešať a nabrať až zospodu.
  • Ohnisko – prenosné ohnisko ku kotlíku je ideálne pre kotlíkovú sadu na guláš s trojnožkou. Umožňuje rýchlo a prakticky rozložiť oheň bez potrebných dodatočných úprav prostredia. V ohnisku môžete udržiavať oheň aj po uvarení a odložení kotlíka, čím si spríjemníte atmosféru večerného posedenia.

A ktorý kotlík na guláš je ten najlepší?

Z vlastných skúsenosti a skúsenosti našich zákazníkov vieme, že najlepšie a najjednoduchšie sa varí v kotlíkovej súprave s kotlinou s použitím smaltovaného alebo nerezového kotlíka. Cenovo sú dostupné, jednoducho sa udržiavajú a slúžiť vám budú celé roky.

Naše kotlíky milujú okrem gulášu aj iné dobroty a veľmi dobre vám poslúžia aj pri varení iných obľúbených tradičných jedál ako je pravá domáca kapustnica, kotlíková fazuľovica s rebrom, vynikajúce halászlé, či dobrá kotlíková držková polievka a samozrejme neodmietnu slúžiť ani ako kotol na zabíjačku, či kotol na slivkový lekvár.

Aký kotlík na guláš je najlepší? Najlepší kotlík na guláš je ten, v ktorom už je guláš hotový. Prajeme vám dobrú chuť!