Aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom? Poznáte rozdiely, ich výhody a nevýhody?

Aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom? Poznáte rozdiely, ich výhody a nevýhody?

Načo slúžia?

Veľmi suché prostredie spôsobuje problémy s dýchaním najmä vo vykurovacom období a núti nás hľadať riešenia ako si uľahčiť dýchanie a zbaviť sa následkov suchého vzduchu. Bolesti hlavy, podráždená nosná sliznica, suché oči, ale aj astma či iné respiračné ochorenia. Jednoduchým spôsobom, ako nastaviť a dosiahnuť správnu vlhkosť v miestnosti, je použiť difuzér alebo zvlhčovač. Tieto zariadenia sú cenovo dostupné a účinné riešenia. Na trhu je široká a pestrá ponuka difuzérov a zvlhčovačov, ale kto sa však vyzná v tejto ponuke a aký je vlastne rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom? My sa v tom vyznáme, máme znalosti o týchto témach, poznáme rozdiely a v tomto článku sa s vami podelíme o tieto poznatky.

Rozdiel medzi zvlhčovačom vzduchu a aromatickým difúzorom

Aróma difuzér a zvlhčovač vzduchu sú dva odlišné výrobky, pričom každý z nich má svoju významnú funkciu. Aróma difuzér slúži na rozptyľovanie vône esenciálnych olejov do okolia, zatiaľ čo zvlhčovač vzduchu zabezpečuje optimálnu hladinu vlhkosti vzduchu vo vašej domácnosti alebo byte. Aké sú ďalšie rozdiely medzi zvlhčovačom vzduchu a aróma difuzérom?

Čo je Aróma difuzér?

Difuzér do bytu má schopnosť slúžiť ako osviežovač a zvlhčovač vzduchu a funguje na napájanie zo zásuvky, USB alebo na baterky.

Difuzéry do bytu primárne nie sú určené na zvlhčovanie vzduchu aj keď pri ich používaní uvoľňujú bielu paru, ktorá zvyšuje vlhkosť vzduchu v miestnosti. V porovnaní so zvlhčovačom je difuzér hlavne určený na rozptyľovanie rôznych vôní v požadovanom priestore, teda hlavnou funkciou aróma difuzéra je aromaterapia.

Difuzéry do interiéru majú veľmi tichú prevádzku, rozptyľujú do okolia jemnú paru, ktorá vzniká spojením vody a esenciálnych olejov. Difuzéry majú menšie rozmery, rôzne dizajny, tvary, farebné prevedenia alebo dekoratívne podsvietenie.

Sú aj atraktívnym doplnkom do každého interiéru, cenovo sú veľmi dostupné pre každého.

V našej ponuke nájdete ultrazvukové difuzéry, ktoré fungujú na podobnom princípe ako ultrazvukové zvlhčovače vzduchu.

Pri výbere ultrazvukového difuzéra je dôležitým faktorom jeho objem a veľkosť miestnosti, v ktorej plánujete difuzér používať. Objem nádoby pri aróma difuzéroch je okolo 100 ml – 500 ml. Nie je potrebná väčšia nádoba, pretože para vychádzajúca z difuzéra je výrazne jemnejšia v porovnaní s parou, ktorá vychádza z ultrazvukového zvlhčovača vzduchu.

Ponúkame vám difuzéry, ktoré sú vhodné nie len do domácnosti a kancelárie, ale aj difuzér do auta. Difuzér dokáže úroveň vlhkosti v miestnosti jemne zvýšiť, ale nedokáže zabezpečiť optimálnu úroveň vlhkosti.

Aróma difúzery

Existuje mnoho ďalších dôvodov pre ich používanie:

  • pomôžu zničiť baktérie, plesne, nepríjemné pachy
  • uvoľňujú myseľ a telo, uvoľňujú napätie, úzkosť a stres
  • rozptyľujú ponurú náladu a smútok
  • zlepšujú koncentráciu, ostražitosť a duševnú jasnosť
  • pomáha sa znižovať duševná a telesná námahu

Elektrický aróma difuzér môže ponúknuť aj rôzne iné vlastnosti alebo funkcie:

Automatické vypnutie

Automatické vypnutie zabezpečuje, že difuzér sa automaticky vypne potom, keď sa v nádržke minie voda.

Časovač

Na časovači si dokážete nastaviť po určitých časových intervaloch dobu prevádzky, a teda aj presný čas, kedy sa má aróma lampa sama vypnúť.

LED podsvietenie

LED osvetlenie vám poskytuje možnosť výberu rôznych farebných podsvietení podľa vašej nálady alebo charakteru miestnosti, aby ste vytvorili ideálnu atmosféru.

LED Aróma difuzér

Regulácia intenzity difúzie

Elektrické aróma difuzéry väčšinou umožňujú nastavenie intenzity pary, ktorú chcete, aby rozptyľovali v miestnosti. Ak to zariadenie podporuje, obvykle má dva až tri stupne intenzity, kde môžete vybrať, či chcete silnú alebo jemnejšiu vôňu.

Špecialista na pokojný spánok a relax

Aróma difuzér so zabudovaným reproduktorom je určený priamo na príjemné zaspávanie, spánok alebo relax. Aróma lampa pomocou vybranej kombinácie arómy, svetla a zvuku vám môže pomôcť nielen lepšie zaspávať, ale špeciálne funkcie ako prehrávanie hudby z USB či prostredníctvom Bluetooth vám doprajú maximálny komfort pri oddychu.

Esenciálne oleje do aróma difuzérov a ich vplyv na človeka:

Santalové drevo (Santal) - má antiseptické a antibakteriálne účinky
Fialka (Violette) -
upokojeniu a navodenie spánku
Oceán -
osviežuje a dodáva energiu
Jahoda (Fraise) -
uvoľnenie či povzbudenie
Levanduľa (Levander) -
upokojuje pri napätí a depresii, tlmí bolesti hlavy, menštruačné bolesti a dýchacie ťažkosti. Znižuje krvný tlak, urýchľuje hojenie, odpudzuje hmyz
Jasmin -
stimuluje mozgové centrum, ktoré ovplyvňuje emócie a spúšťa priaznivé a dlhodobé hojivé procesy
Zmes citrusov (Citrusy) -
optimizmus pri smutnej nálade nepokoj, úzkosť, depresia
Čajovník (TEE Vert) -
dokáže poskytnúť úľavu pri najrôznejších problémoch, má hojivé, protizápalové a antiseptické účinky
Lotus (Lotus de neige) -
povzbudzuje psychiku, pomáha k pevnejšej vôli a bojovať proti psychickej slabosti
Magnolia -
má upokojujúce účinky na psychiku, uľavuje pri strese a preťažení
Osmanthus -
uľavuje pri psychickej únave, strese, depresii a úzkostiach
Ruža (Rose) -
nemá žiadne terapeutické účinky , pre voňanie priestorov

Vonné oleje

Čo je zvlhčovač vzduchu?

Zvlhčovač vzduch funguje na princípe odparovania vody do vzduchu. Teda jeho hlavnou a základnou funkciou je to, že zvyšuje množstvo prospešnej vlhkosti v miestnosti.

Ak máte oslabený imunitný systém alebo často trpíte chorobami, je dôležité zvážiť kúpu zvlhčovača do vašej domácnosti. Ideálna vlhkosť vzduchu v interiéry dosahuje hodnotu 40 – 60 %. Počas vykurovacej sezóny sa v mnohých domácnostiach vlhkosť vzduchu často pohybuje okolo 20 %, čo má za následok suchú nosovú sliznicu, suchý dráždivý kašeľ, začervenenie očí a ďalšie zdravotné problémy.

Do zvlhčovača by mala byť použitá kvalitná voda, ktorá neobsahuje vápnik a minerály, pretože tvrdá voda bude spôsobovať tvorbu vodného kameňa, čo môže viesť k poškodeniu prístroja.

Tip: použite vodu zo sušičky bielizne, kondenzačná sušička zachytí vodu z oblečenia v zbernej nádobke a tá je kondenzáciou zbavená vápnika a minerálnych látok.

Zvlhčovače vzduchu

Kam ho umiestniť?

Pri umiestnení na zem, myslite na svoju podlahu. Aby nedošlo k poškodeniu vašej drevenej alebo laminátovej podlahy, tak ako prevenciu odporúčame použiť podložku.

Pri trvalom umiestnení na nábytok si preverte, že váš nábytok naozaj vydrží zvýšenú vlhkosť a je voči nej odolný.

Tip: praská vám pri krbe drevená podlaha alebo trpia vaše parkety na podlahovom kúrení? Umiestnite v bezpečnej blízkosti krbu zvlhčovač alebo zvoľte iné vhodné miesto, čím zabezpečíte svojej drevenej podlahe dostatočnú vlhkosť aj počas vykurovacieho obdobia.

Ako ho používať?

Pri používaní zvlhčovača odporúčame mať zavreté okná. Pravidelne obmieňajte vodu a sterilizujte nádržky. Dávajte si pozor, aby ste neprekročili optimálnu úroveň vlhkosti, čo by mohlo spôsobiť vznik plesní. Ak plánujete využívať zvlhčovač aj na aróma terapiu, pred zakúpením zariadenia zistite, či je možné pridávať esenciálne oleje. Nie všetky zariadenia sú vhodné na tento účel. Pokiaľ nie je zvlhčovač určený na použitie s éterickými olejmi, môže dôjsť k jeho poškodeniu.

Rôzne typy zvlhčovačov vzduchu sa odlišujú podľa toho, akým spôsobom zabezpečujú zvýšenie vlhkosti

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu do bytu: Vytvárajú vlhkosť pomocou ultrazvukových vĺn, tie rozkmitajú kovovú platničku (oscilátor), pričom sa voda mení na hmlu, ktorá neovplyvňuje teplotu miestnosti a nie je horúca na dotyk. Hmla sa potom pomocou ventilačného systému rozptyľuje do ovzdušia. Ľahšie prenikne do dýchacieho systému Tieto zvlhčovače sú obvykle tiché a majú nízku spotrebu energie. Je dôležité udržiavať čistotu vody v ich nádrži, aby sa zabránilo uvoľňovaniu baktérií do vzduchu. Zvlhčovač vzduchu pre deti je možné umiestniť priamo na nočný stolík, vyrábajú sa v menších rozmeroch s detským motívom.

Parné zvlhčovače vzduchu do bytu: Tieto zariadenia odparujú vodu varom. Majú však zvyčajne významne vyšší energetický vstup v porovnaní s inými typmi zvlhčovačov. Horúca para môže byť nebezpečná pre deti, pretože by sa mohli popáliť. Na druhej strane, voda varom prirodzene odstraňuje väčšinu mikroorganizmov obsiahnutých vo vode.

Zvlhčovače vzduchu s prirodzeným odparovaním: zaistí postupné a prirodzené vyparovanie vody zo zvlhčovača. Nenastane tak presýtenie vzduchu vlhkosťou. Tento druh zvlhčovača je vhodný do domácnosti s veľmi tvrdou vodou a mierne suchým vzduchom. Väčšinou sú to keramické odparovače, ktoré sa pokladajú alebo vešajú na radiátor a voda sa z nich postupne samovoľne odparuje. Pokiaľ sú dobré dizajnovo spracované, tak z nich môže byť veľmi pekný doplnok do domácnosti. Keramický zvlhčovač má však slabý účinok a veľa baktérii v stojacej vode.

Zvlhčovače vzduchu

Čo by mal spĺňať kvalitný zvlhčovač?

Kvalitný zvlhčovač vzduchu do bytu by mal mať dostatočný výkon na efektívne udržiavanie optimálnej vlhkosti v miestnosti, kde ho používate a mal by mať dostatočne veľkú nádržku na vodu, aby ste ju nemuseli často meniť alebo dopĺňať.

Veľkou výhodou je, pokiaľ vám zvlhčovač na displeji ukáže, aká je v miestnosti vlhkosť alebo teplota. Ďalšou výhodou môže byť, ak môžete na zvlhčovači nastaviť, ako dlho má byť v prevádzke alebo na akej úrovni má udržiavať vlhkosť v byte, pokiaľ ho používate dlhodobo.

Moderné zvlhčovače vzduchu do bytu väčšinou pracujú na základe uvoľňovania vodnej pary. Dôležitým parametrom je zvlhčovací výkon, ktorý určuje množstvo vody, ktoré zvlhčovač dokáže do vzduchu uvoľniť v určenom časovom rámci (často v hodinách alebo v úseku 24 hodin). Zvlhčovací výkon ovplyvňuje efektívnosť zariadenia a jeho spotrebu elektrickej energie. Výkonnejšie zvlhčovače sú vhodnejšie pre väčšie miestnosti, kde je potreba väčšieho množstva odparovanej vody.

Hlučnosť je tiež dôležitým faktorom, najmä ak chcete zvlhčovač používať počas spánku. Ideálny prah hlučnosti pre nočný odpočinok sa pohybuje max okolo 25 dB. Ultrazvukové zvlhčovače sú na svojom najnižšom nastavení mimoriadne tiché, takže aj malé deti a bábätká môžu pokojne spať. Ultrazvuk v týchto zariadeniach je veľmi jemný, slúži len aby rozvibroval vodu v nádržke na mikroskopické kvapky (hmlu). Preto neprodukuje veľký hluk, na rozdiel od parných zvlhčovačov, ktoré privádzajú vodu k varu. Ultrazvukové zvlhčovače iba občas ticho prebublávajú a vytvárajú upokojujúci zvuk podobný tečúcemu potoku.